Hírek

rapID talent hírek
2021.10.19

bongor - Új vég

A rapID tehetségkutató 2019-es győztese új dallal jelentkezik!

„A halálról szerettem volna írni, mint az életünkben állandóan jelen lévő realitásról” - kezdi mondandóját új száma kapcsán bongor, aki az utóbbi évek egyik legkülönlegesebb alkotója a hiphop-zenei közegben. A színművészként is tevékenykedő rapper hasonlóan erős, olykor zavarba ejtően etűdszerű videóklippel húzza alá az új track szövegét, amely többletjelentéseivel önálló filmként is megállná a helyét.

Aki szemmel kísérte polgári nevén Berta Csongor eddigi munkásságát, annak nem meglepő, hogy épp egy újabb tabutémával igyekszik görbe tükröt tartani a publikum elé. bongor korábbi számainál (mint a „Jackpot”, a „Fogócska” vagy épp a „Paralel” esetén) megmutatta, hogy frappáns képviselője az igazságtalanságok vagy épp társadalmi, politikai asszimetriák ellen fellépőknek.

Az előadóművész szerint az „Új vég” célja nem a megbotránkoztatás, inkább a kíméletlen szembesítés: „Kosztolányinak van egy esszéje, „Egy és más az írásról” címmel, amiben szerinte minden alkotónak úgy kellene írni, mintha valaki a torkukhoz szorítaná a kést. Vagyis, mintha csak néhány pillanatuk lenne a haláluk előtt, hogy elmondják mindazt, amit fontosnak tartanak. Én is ehhez próbálom tartani magam, úgy érzem, egyszerűen nincs időm a levegőbe beszélni” – összegzi bongor, hozzátéve, hogy jelenlegi dalának üzenete valamivel explicitebb korábbi számaihoz képest.

Csongor egyébként azt is elárulta, hogy mind a szövegben, mind pedig a videóklipben olyan szemlélet kapott szerepet, amit ő személy szerint nem vall, de érdekesnek találta kiaknázni ezt a koncepciót:

„A szöveg eléggé antinatalista, azaz “születésellenes” szemléletű, miszerint minden új élet szükségszerűen kínokat hoz a megszülető egyén számára, ez pedig növeli az egyetemes szenvedést a világban. Ezért tartózkodni kell a nemzéstől. A klipben ez a szemlélet keretes szerkezetet kapott: az elején és a végén is azt látjuk, hogy próbálom belefojtani magam a vízbe, de legvégül “valaki” mégis kihúz” – mondta el a rapper, aki olyan költők műveiből merített mint Sziveri János, Terék Anna, sőt még egy amerikai rapper és dalszerző is megihlette, hiszen egy Token-parafrázis is felfedezhető a szövegben.

A kisfilm pedig ismét K. Kovács Ákos rendezői munkáját dicséri, akivel rendre eszméletlen közös videókkal lepik meg a közönséget.

 

Nézzétek meg itt a videót!