Hírek

Magneoton hírek
2024.08.30

Moriones – TENEBRIS

A toplistákat ostromló, trendcsináló bohóc Moriones megjelent új lemezével, a ’TENEBRIS’-szel

A hirtelen jött sikert, a gyerekkor súlytalanságát és saját bohóc karakterének felnövéstörténetét fűzte egy dalciklusba a fiatal zenei ezermester, Moriones, amelyen „EZ AZ ÁRA” című, jelenleg trendként uralkodó dala is szerepel. A felvétel jóformán az összes, magyarok körében népszerű platformon* vezető pozíciót tölt be. A nyolc számból álló projekthez hasonlóan hookokkal teli, afro-, latin popos, reggaetonos örömzenét készített a különc tehetség.

A tudatosan építkező, egy személyben zenész, előadó, dalszerző és producer, Bakos Kristóf, azaz Moriones azon kevesek táborát erősíti, akik a nyilvánosságból előtörve feketelyuk-szerűen vonzzák be a hazai zenehallgatókat és akinek koncertjeire több ezren látogattak már el 2023 novemberében tartott első fellépése óta. Az Akvárium Klub 1300 fős teltház (és ekkor zsinórban a harmadik teltháza) előtt bemutatott műsoron a bohóc összeesett, s ezzel egy új epizód kezdődött el.

„Azt hiszem, az eddigi legmélyebb anyagom lett a ’TENEBRIS’. Az album címe latinul sötétséget jelent. A bohóc meghalt, a maszk leesett, előbújik a sötétség a maszk mögül, hiszen aki vagy ami lelőtte, ezt akarta. De ki lőtte le?”teszi fel a sokatmondó kérdést Moriones utalva ezzel az elmúlt intenzív időszakra. – „Összeáll majd annak a kép, aki eljön az önálló koncertjeimre és követ socialön. Évekre előre kigondoltam, hogy mi fog történni, szóval érdemes követni, elméleteket szőni a Moriones-sztorival kapcsolatban!

Biztos vagyok benne, hogy új mérföldkő jött el. Nagyon gyorsan változom, nem tudom, külső szemmel, mi látszik a felszínen, rengeteg munka, tervezés és gondolkodás van mögötte. Ahogy pedig én élem meg, talán így érezhették magukat azok a harcosok a középkorban, akik a várból kirontottak, pedig tudták, hogy vesztük lehet valami nagyobbért. Sosem értettem előtte, de mára ez lett az életem” – árulta el Bakos Kristóf.

A csupa kapitálissal írt szerzeményekhez ráadásul egy-egy visualizert is kigondolt az előadó bemutatva a sötétség és megőrülés univerzumának hangulatát.

 MEGNÉZEM

Dalról-dalra és széljegyzetek az előadótól:

  1. INTRO – „Történetet építek, a bohóc meghalt, a maszk leesett, előbújik a sötétség a maszk mögül, hiszen aki vagy ami lelőtte, ezt akarta. De ki lőtte le?”
  2. RANDEVÚ„Egy érzelmileg kiégett ember kavargó érzései latin-pop és afro-trap elemekkel. Több száz latin akkordsorral/dallammal kísérletezgettem, mire ez megszületett.”
  3. EZ AZ ÁRA„Légy önmagad, bárki bármit tegyen/mondjon, hogy az a kisgyerek éned, akinek megígérted, büszke lehessen rád. Sosem késő.”
  4. OLLÉ – „Ez picit más, mint a többi dal a lemezen. Pörgős, hip-hop féle dolog, talán az egyik legrégebbi a fiókomban. Érdekessége, hogy featelek benne a bohóccal, aki már nincs köztünk, sajnos. Angolul szerettem volna ezt is eredetileg, ezért hagytam benne az angol részeket.”
  5. KISMOTROT„Tudom, ez így grammatikailag nem helyes, de véletlen kimondtam. A szabálytalan szavaknak is van egy többletjelentése, ami beépíthető a beszédbe. Nosztalgikus érzések, érzelmi függetlenedés, eltávolodás a hétköznapi problémáktól.”
  6. MENTALITÁS„Ez a szám segítség azoknak, akiket bántanak, vagy nem tudják, hol vannak az életben. Segít elegyengetni valamelyest a szálakat és egy pillanatra segít összeszedni. Ha valamit szeretnél, csukd be a szemed és menj előre. Afrobeat keverve western hangzással.”
  7. SUHAN EL A NYÁR„Végig hallható egy effekt, ami az érme pöccintésre emlékeztet. A koncepció mögött egy hasonlat áll: valaki pöckölget egy érmét, hogy fej legyen vagy írás. Döntés előtt áll, hogy véget vessen-e az életének, mert érmeélen táncolnak a gondolatai. Ugyan ez az egyig legmelankolikusabb szám, mégis a legtöbbet tud majd segíteni az embereknek, hogy mindig van tovább. Ha engeded, hogy elsuhanjon minden, akkor minden rendbe jön, csak engedned kell. Deep afro type zene.”

 

*YouTube video túl az 1 millión,
#2 trending – YouTube Music 1,1
#3 Shazam HU -
#8 Spotify HU
#1 as a solo artist -
#2 Friss Pop Spotify HU -
#4 Hot Hits Magyarország Spoti HU -
#9 Apple Music HU, #1 as a solo artist
23M TikTok megtekintés