Hírek

Magneoton hírek
2024.10.04

Coldplay – MOON MUSiC album

A világ első 100%-ban újrahasznosított lemeze, a „MOON MUSiC” megjelent, és Chris Martin üzeni: „A szeretet mindenre a legjobb válasz”

A Coldplay várva-várt tizedik albuma, a „MOON MUSiC” megérkezett, melynek producere Max Martin volt, és tartalmazza hazánkban először bemutatott „feelslikeimfallinginlove”-ot. Ahogy a világ több pontján, itthon is megünnepelhették a Coldplay-rajongók a zenekar tizedik lemezének megjelenését egy igazán különleges, lemezhallgató eseményen.

A brit együttes örök nyomot hagyott a magyar szívekben, amikor az albumbeharangozó „feelslikeimfallinginlove”-ot először a budapesti koncertek nézői hallhatták élőben. Ezt a felejthetetlen, közösségi élményt szerette volna újrateremteni a zenekar segítségül hívva a Warner Music Group óriási, globális hálózatát, beleértve egyetlen helyi képviselőjét, a Magneoton Music Groupot. A hivatalos premier előtt néhány órával így lehetősége nyílt a magyar rajongóknak meghallgatni az új lemezt a Lumiere Hall által biztosított, igazán meghitt multimédiás, hold-tematikus termében. Közel 44 perc és 10 szám erejéig a teremben elcsendesedett minden nesz és az örömzenéjé lett a főszerep.

A megnyitó részét képezte még egy hangüzenet egyenesen Chris Martintól, amely tökéletes kézikönyvként szolgál a zenehallgatáshoz:

„Sziasztok, itt Chris a Coldplay zenekarból! Sosem tudom pontosan, de azt hiszem, ez az album egy válasz arra, amikor szenvedsz a benned, illetve a rajtad kívül zajló konfliktusoktól, és próbálod kitalálni, hogy mi a legjobb reakció ezekre. Azt hiszem, a ’MOON MUSiC’ azt próbálja közvetíteni, hogy a szeretet a legjobb válasz. Akkor is, ha ez nehéz – számomra például gyakran kifejezetten nehéz, és valószínűleg ezért is éneklünk róla ilyen sokszor, emlékeztetés gyanánt. Jó néhány dal a vívódásról szól – talán személyes, talán, amit másokon látok. Vagy amit mindannyian, emberi fajként érzünk. Bizonyos szempontból arra reakció, amikor tehetetlennek érezzük magunkat az összes őrült dologgal kapcsolatban, ami bennünk vagy rajtunk kívül történik. És válaszok után kutatunk. A válaszok, amelyekkel én személy szerint rezonálni tudok, amikor versekben, könyvekben vagy dalokban találkozom velük, arról szólnak, hogy légy magaddal kedves, így tudsz majd önmagad lenni, és így lehetnek mások is önmaguk veled. És ezáltal a dolgok békésebben is végződhetnek. Figyeljetek, talán ez kicsit zavarosan hangzik, de én így érzek.”

Innováció a zeneiparban: „EcoRecord”, „EcoCD”

A ’MOON MUSiC’ nem csak zeneileg értékteremtő, de a világ első zenei anyaga, amely 100%-ban újrahasznosított, 140 grammos EcoRecord LP-n érkezik. Ezzel elmondható, hogy a zenekar 25 tonna műanyag gyártását akadályozza meg, és 85 százalékkal csökkenti a gyártási folyamat széndioxid-kibocsátását kilogrammonként a hagyományos 140 grammos vinylhez képest. Hasonlóképp jártak el a CD gyártás folyamatainál, amelyet EcoCD néven forgalmaznak majd, és amelyet 90 százalékban újrahasznosított polikarbonátból készítettek. Ezenkívül a zenekar együttműködött korábbi partnerével, a The Ocean Cleanup-pal, hogy létrehozzanak egy új formátumot, melyet Notebook Edition EcoRecord LP-nek neveznek.

További lebilincselő érdekesség, hogy ez a kiadvány olyan újrahasznosított pet palackokból készül, amelyeket a guatemalai Rio Las Vacas folyóból halászott ki a szervezet, megakadályozva ezzel, hogy a műanyag elérjen a Hondurasi-öbölig és az Atlanti-óceánig.

 

 Hallgasd meg a teljes anyagot itt!