Hírek

Magneoton hírek
2018.09.03

Görbe tükör, egyenes üzenet: Itt az új The Palace dal!

Egzotikus felvétellel hosszabbítja meg a nyarat a The Palace (ejtsd: pálász) zenekar. A vagány vegánok legújabb görbe tükre társadalmunk egyik legmeghatározóbb jelenségét, a virtuális világ témakörét járja körbe.

A The Palace frissen megjelent dala ismét egy teljesen hétköznapi helyzetet mutat be, amikor egy-egy este társasággal bemegyünk a városba, a szöveget a fiúk azonban egy érdekes, provokatív témára hegyezték ki. Görbe tükörrel mutatják be, hogy egyes társkereső alkalmazások mennyire el tudják vonni a figyelmünket a barátainkról és valós életünkről. Mindenki számára ismerős lehet az érzés, amikor a társaság egyik tagja nincs igazán jelen, és csak a mobilját bújja egy match vagy chatelés reményében. Mindeközben elúszik az egész este, és szép lassan az élet is. Az együttes tagjainál emellett központi téma a vegán életmód, és akár a párválasztásban is szempont lehet ennek az értékrendnek a követése. Ez szintén felbukkan az új felvétel soraiban.

A dalszöveg mellett érdemes kiemelni a zene fülbemászó gördülékenységét, amelyet egy karakteres, vagány riff koronáz meg. „A dalt Holló stúdiójában vettük fel, ahol van egy gitár, ami kb. 10 éve ugyanúgy lóg a falon. Jött a riff ihlete, amit gyorsan fel akartunk venni, így azon a gitáron játszottam fel, és végül azt az első felvételt használtuk a dal végső verziójában is.” – mesélte Solymár Matyi, a banda frontembere.

A videóklip Thaiföld legvarázslatosabb tájain játszódik, ahol Matyi nemrégiben nyaralt. „Amikor a felvételek készültek, még csak egy demó verzió volt meg a számból, és a szöveg sem volt végleges. Emiatt a vágásnál különböző trükköket kellett bevetnem, hogy ne tűnjenek fel ezek a részek. Mindig együtt írjuk a dalokat és a szöveget is, általában az a menetrend, hogy valaki mutat egy számkezdetet, amit aztán együtt szétszedünk és újraépítünk. A többi klipünkhöz hasonlóan ezt is mi magunk készítettük.” – mondta az énekes.

A zenekar 2018-ban mutatkozott be, de a tagok már több mint 8 éve zenélnek együtt. Solymár Mátyás (ének), Fehér Holló (gitár), Wittinger Bálint (basszusgitár, gitár) és Kerekes Tibor (dobok) általános iskolai osztálytársakból lettek legjobb barátok, így nem csak a színpadon, de a mindennapi életben is kiegészítik egymást. A formáció mind a négy tagja vegán életmódot folytat – nem fogyaszt állati eredetű ételeket, nem hord bőrt, nem használ állatokon tesztelt kozmetikumokat, stb. –, így az állatok alapvető jogainak védelme az, amit szenvedéllyel képviselnek. A másik kiemelten fontos téma a zenéjükben a testképzavar, amely a fiatalok közt egyre nagyobb körben terjedő népbetegség, emellett az önelfogadás jelentősége és az arra való ösztönzés áll a fókuszban. Nemrég jelent meg háromdalos EP-jük, amely főcímdala, a „Pulcsiban alszunk”  is ezt a témát dolgozza fel. A dalhoz Bencze Blanka „Pulcsiban alszom” című könyve adta az ihletet, a hangszerelés pedig a szupertehetséges Závodi Marcival (Zavodi) közösen készült.

A srácok ismerősök lehetnek, ugyanis Flatband néven már számos dalt, sőt, egy Cseh Tamás Program által támogatott albumot is kiadtak, de mivel új zenei irányt vettek, ezért a névváltás is időszerűvé vált. Az együttes hangzása elektronikus és pop elemeket vegyít alternatív rockkal, a csavar viszont a  szövegekben jön, ugyanis a formáció nem az átlagos szerelmes vagy bulis témákat dobja be dalaiban, hanem teljesen másra fekteti a hangsúlyt.

A The Palace egy rendkívül kreatív banda; nem csak saját zenéjüket szerzik, de klipjeiket és a grafikákat is saját maguk készítik a fiúk. Emellett létrehozták a The Palace Kollektívát, amellyel az a hosszú távú céljuk, hogy más fiatal tehetségekkel, művészekkel kölcsönösen segítsék és támogassák egymást. „Szeretnénk éltetni ezt a projektet, mindenkivel szívesen beszélünk vagy dolgozunk akár, aki nyitott megosztani a művészetét velünk!” – nyilatkozta Bálint, a zenekar gitárosa.

A banda tagjai még csak 21 évesek, mégis jó adag érettség és eredetiség lakozik bennük, és azt jósoljuk, hogy zenéjük futótűzként fog terjedni! Idén már a Volt Fesztivál színpadát is meghódították, sőt, a DreherFeszt Felfedező program szakmai zsűrije 117 pályázó közül választotta be őket a döntőbe. Sajnos a nem megfelelő időjárási körülmények miatt az eseményt elnapolták, az új időpontról a The Palace és a DreherFeszt Felfedező oldalain tájékozódhattok. A The Palace legközelebbi önálló fellépése pedig a Zsiráfban lesz, ahol teljesen elektronika mentesen árad majd a zeneszó!