Hírek

Éljenek sokáig a nők!

Bár mára az utolsó pillanatra hagyott virág- és bonbonvételre redukálódott a nőnap jelentősége, eredetileg az egyenjogúság hirdetése volt az ünnep célja. Hogy méltóképpen hajtsunk fejet napjaink női hőseinek, összeszedtünk néhány előadót, akik nélkül szürkébbek lennének hétköznapjaink.

Pontosan 100 éve vezették be a nemzetközi nőnap ünnepét, amelyet hazánkban 1948 óta ünneplünk. Az esemény eredeti célja az volt, hogy finoman emlékeztessen arra, hogy a nőknek ugyanannyi joga van a munkához, szavazathoz, illetve egy teljes élethez, mint a férfiaknak. Bár eltelt egy évszázad, a mai napig háborodnak fel hollywoodi színésznők a férfi és női sztárgázsik különbsége miatt vagy írnak a női vezetői lét nehézségéről. Nőnek lenni nem könnyű, de szerencsére egyre több tehetséges hang tűnik ki a tömegből és ad támpontot nőtársainak. Nézzünk néhányat világszerte és hazai fronton is:

Anne Marie 

A brit énekesnő az „Alarm” számával robbant be a köztudatba, és a dal sikere után nem meglepő, hogy legújabb „Ciao Adios” című slágere is hasonló tematikára épül.

A dalok üzenete szerint ha egy nőt elnyomnak egy kapcsolatban, akkor bizony nincs mese és lépni kell. Mind az „Alarm”, mind a „Ciao Adios” egy áldozat szerepben lévő nőt vesz alapul és veszi rá őket arra, hogy másszanak szépen ki a gödörből és kerüljenek újra felszínre. Anne-Marie augusztus közepén élőben is inspirálhatja magyar nőtársait, hiszen a Sziget fesztivál egyik fellépője lesz.

Dua Lipa 

Egy „Be the One” című dallal indítani egy karriert elég rizikós, azonban Dua Lipa mindenféle nehézség nélkül törte be a popszakmát - a lány egzotikus hangja és kinézete után nem volt kérdés, hogy ő lesz az igazi. A következő „Hotter Than Hell” és „Blow Your Mind” számok is tudatosan építették az énekes erős, nőies karakterét – a „ha nem tetszem, ott az ajtó, de úgyis tetszem” üzenetű számok olyan sikert hoztak a lánynak, hogy mostanra már olyan sztárelőadók oldalán tűnik fel, mint Sean Paul és Martin Garrix.

JoJo

JoJo legújabb albumát Mad Love címen adta ki. A korong első dala, a „Fuck Apologies” egy erőteljes, feminista szakítós dal, amelyet Wiz Khalifával együtt írtak. A dal nemes egyszerűséggel int be a nőket terhelő, finomkodó jókislány szerepkörnek. A „Fuck Apologies” üzenete, hogy csak azért, mert a társadalom azt kommunikálja a nők felé, hogy kerüljék a konfliktusokat, nem érdemes meghunyászkodni, hanem minden egyes nőnek a (magas) sarkára kell állnia és ha arról van szó, nem felvenni a telefont és bocsánatért esedezni, hanem hallgatni.

Rúzsa Magdolna

Nem kell messzire menni erős és sikeres női karakterekért sem: Rúzsa Magdolna az utóbbi fél évben egy platinalemezt, egy Comet- és egy Fonogram díjat zsebelt be legújabb, Érj hozzám című lemezének köszönhetően. Az album olyan slágereket tartalmazott, mint a „Tejút”, a hamarosan újra aktuálissá váló „Április”, a címadó dal és a Fonogram díjas „Jel”. Magdolna története magával ragadó: egészen a kezdetektől fogva nézhettük végig, ahogy az ország egyik legjobban kedvelt és elismert énekesnőjévé válik érces, egyedi hangjának és csodálatos számainak köszönhetően.

Radics Gigi

A Dal 2016 egyik finalistája is egy tehetségkutatónak köszönheti a hírnevet: Gigi 2012-ben nyerte meg a Megasztárt, és azóta ível folyamatosan felfelé a karrierje. A fiatal, mindössze húsz éves tehetség az elmúlt évek alatt számos slágert adott ki („Vadonatúj érzés”, „Úgy fáj”, „Illuminate”, „Take it In”), legújabb dalához, a „See It Through”-hoz pedig a napokban debütált egy friss, pergős remix verzió, amelyet Zävodival együtt készítettek. Gigi minden újabb produkciójával elbűvöl minket, és alig várjuk, hogy mi lesz az énekesnő legújabb húzása! J

Éljenek hát sokáig az inspiráló, motiváló előadók, akik dalaikkal egyszerre szórakoztatnak, támogatnak és mutatnak utat néhány helyzetben. Boldog nőnapot mindenkinek!